Un cor per la vida: Dia internacional de les cardiopaties congènites

 


Un cor per la vida: Dia internacional de les cardiopaties congènites

El 14 de febrer de 1999, es declarava oficialment el dia Internacional de les Cardiopaties Congènites. Un primer pas per tal de conscienciar sobre aquest grup de malalties cardíaques que solen aparèixer abans de néixer, és a dir, que se solen produir durant el desenvolupament del fetus quan el cor i els vasos sanguinis encara s’estan formant. Tot i que cada vegada s’està avançant més, encara avui, no se’n saben les causes concretes que les provoquen, amb la investigació s’ha aconseguit determinar que hi ha alguns factors de risc com ara diabetis o infeccions durant l’embaràs que hi poden contribuir.

Segons les dades del departament de Salut,  a Catalunya neixen cada any uns 600 nadons amb alguna afectació cardíaca i de tots aquests naixements aproximadament el 30% d’ells necessitaran una intervenció quirúrgica abans de celebrar el primer any de vida. Les cardiopaties engloben un ampli grup d’anomalies cardíaques. Aquestes poden anar des de defectes menors fins a malformacions greus, que en alguns casos poden posar en perill la vida de la persona que la pateix. Ara farà uns mesos, el jugador del Figueres, Oriol Benet patia una aturada cardíaca, que gràcies a la ràpida intervenció dels serveis mèdics i de tenir un desfibril·lador al camp, va salvar la vida.



La investigació està essent clau per a poder-les detectar abans de néixer o durant la infantesa amb l’objectiu de tenir un diagnòstic i poder aplicar el tractament necessari com més aviat millor. En aquest sentit, des de fa uns anys Banyoles ha implementat un estudi amb nois i noies de 13 a 14 anys liderat per l’Hospital Trueta de Girona per tal de detectar possibles anomalies al cor dels més joves. De moment només s’ha implementat a Banyoles, però preveuen estendre’l a Girona i altres llocs de les comarques Gironines. Ramon Brugada, cap de Cardiologia de l’hospital  Trueta de Girona destaca la importància d’aquestes proves, en especial de l’electrocardiograma, posant especial èmfasi en el fet que pot ser decisiu per a prevenir morts sobtades, ja que com mencionava recentment a Rac1 “encara que et trobis bé, hi ha malalties que no es veuen i que no donen cap símptoma. Quan et trenques el menisc, et fa mal, però el cor no dona senyals fins que et pot causar una mort sobtada.”


El 14 de febrer de 1992 es va fer un primer pas molt important que va ser donar visibilitat a les cardiopaties. Si ens centrem en el dia d’avui és vital que es continuï fent recerca, per tal de poder portar a terme nous tractaments amb garanties de succés i així poder millorar la vida dels pacients afectats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exercicis Datawrapper

La Banyoles de Joan Olivas